Balkan Türk Hareketi
Sahte müftü, HÖH/D(p)S belediye başkanı ve mürted papaz, Ayastefanos antlaşmasını kutluyorlar 1877-1878 Osmanlı – Rus Savaşı’ndan sonra, Ayastefanos Antlaşması’nınDevamını Oku...
23 Ağustos 2016
Dıjdovnitsa (Yağmurlar) köyünde 2005 yılından beri Uluslararası Sanat Ufukları Atölyesi gerçekleştiriliyor. Köy ise artık dünya çapında “art village” (Sanat Köyü) olarak anılmaya başladı. Bu yıl 20-29 Ağustos tarihleri arasında gerçekleştirilen programın katılımcıları yurt dışında prestijli ödüller alan ve uluslararası festivaller ve kültürel etkinliklerde yer almış genç yaratıcılar arasından seçildi. Onlar, sığınmacı akınları, önyargılar ve yeni korkular dalgası, elitlere güvensizlik ve siyasi krizler yaşanan yeni zamanın kontekstinde fikirler geliştirerek, enstalasyonlar, videolar, heykeller ve müzikle “Sorry, no art today” (Maalesef, şimdi sanat zamanı değil) konusunu işleyecekler. Köyde bulunan Sanat Evi’nde yaratıcı rekabet içerisinde gerçek bir laboratuvarda olduğu gibi genç yaratıcılar değişen dünyaya olası bir cevap olarak sanata dair fikirlerini geliştirecekler. En iyi finale kalan eserler, 200 civarında eserler ve birkaç koleksiyonu elinde bulunduran KRIG Sanat Hareketi arşivinde korunacak.
Program kapsamında köyde iki konser sunulacak. Sahneye çıkacak sanatçılar arasında Miryan Kolev de bulunuyor. Kolev, bu ay Varna Havalimanı’nda gerçekleştirdiği “Havalimanlar İçin Müzik” projesiyle ses getirdi. Gün boyunca Viyana, İstanbul ve Lüksemburg’dan gelen yolcular Miryan’ın projesi kapsamında sunulan müzik ve danslarla zevkli dakikalar yaşadılar. “Havalimanlar İçin Müzik” adlı proje, evrensel dil olan müzik ve danslarla hazırlanmış korkuya karşı bir projedir. Miryan Kolev, deneysel, elektro-akustik ve doğaçlama müzikle uğraşan biri. Onun temel faaliyeti “E.U.E.R.P.I.” solo projesiyle ilgilidir. Bu projeyle Miryan, birçok festivallere katılmış ve Norveç, Sırbistan, Romanya, Çek, Almanya, Avusturya, Slovakya ve yurt içinde kişisel gösterileri olmuştur. Deneylerinde gitar, yazılım etkileri ve sıra dışı çalgı aletleri ve nesneler kullanıyor.
Dıjdovnitsa köyünde gerçekleştirilen Uluslararası Sanat Ufukları Atölyesi katılımcıları arasında 35 yaş altı çağdaş ressamlara verilen bu yılki “BAZA” ödülünün sahibi de bulunuyor. Bu ödülü alanlara burs veriliyor ve Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) 6 aylık uzmanlaşma eğitimi sağlanıyor. 10 Avrupa ülkesinde verilen bu ödül genç ressamlara ilişkin en prestijli ödüllerden biri ve ciddi bir profesyonel değerlendirme haline gelmiştir. 2016 yılında bu ödül Filibe’den Dimitır Şopov’a verildi. Şopov aslında Kırcaali doğumlu, Ulusal Güzel Sanatlar Akademisi’nde Sahne Bilgi üzerine master eğitimi aldı, Viyana, Paris, Sofya ve Filibe’de tanıtılan birçok sanat projelerine imza attı. “S. Becket veya Tanrının Şerefi” isimli belgesel filmi için “Altın Riton” ödülüne layık görüldü. Dıjdovnitsa’da köyündeki programın ardından ABD’ye gidecek.
Başka bir yaratıcı İlina Konsulova, ülkede popüler olmayan aykırı sanat yapan önde gelen yaratıcılardan biri. 21 yaşındaki İna Valentinova ise Hollanda’da Groningen Üniversitesi’nde görsel sanatlar üzerine lisans eğitimi görmüş biri. Genç yaratıcı, Avusturya, Hollanda, Hong Kong, Polonya, İsviçre ve Bulgaristan’da birçok sergi ve görsel projelere imza atmıştır. Katılımcılar arasında Filibe’de çağdaş sanata ilişkin “ÅXAF” teşkilatının bir temsilcisi de bulunuyor. Bu teşkilatın amacı açıkta çok kültürlü alanlarda çıkış yapan projeleri ve etkinlikleri desteklemektir.
Köye misafir olan yaratıcılar, 26 Ağustos’ta Müslüman düğünlerinden bir gece önce yapılan Dıjdovnitsa’da geleneksel kına gecesine konuk olacaklar. Köydeki çocuk ve gençler ise her yıl olduğu gibi sanat atölyesi programında yardımcılar, öğrenciler, seyirciler ve aynı zamanda oyuncular olarak yer alacaklar.
http://www.kircaalihaber.com