Kırcaali’de kurbanlık satışları şimdilik düşük. Kurban Bayramı’na sayılı günler kalmasına rağmen Kırcaali’de eski sanayiciler pazarı yakınında kurulan canlı hayvan pazarında pek fazla yoğunluk yaşanmıyor. Bölgeden besiciler ve köylüler kurbanlık hayvanlarını buraya getirerek, satışa sunuyor. Genelde Kırcaali’nin pazarı olan cuma ve cumartesi günleri daha çok sayıda besici hayvanlarını pazara çıkarıyorlar. Bugün pazarda sadece bir besici görünüyordu.
Hayatı hayvancılık ve tarımla geçen Kırcaali’nin Bolyartsi (Alembey) köyünden 67 yaşındaki Hüseyin Hüseyin şunları söyledi: “Bu sene kurbanlık hayvan satışları düşük gidiyor. Kurbanlıklar geçen seneye göre daha ucuz satılıyor. Sabahtan beri buradayım, en az 100 kişi koyunların fiyatını sordu, ama hiç birisi satın almadı. Biraz önce aldığım habere göre bugün Momçilgrad (Mestanlı) kasabasının pazar günü olmasına rağmen şimdiye kadar daha bir kurbanlık satılmamış. Burada gördüğünüz sekiz koyunu üç gündür satamıyorum. Koyunları ağırlığına göre 200-220 levaya, koçları ise 290-310 leva arasında satıyorum. Geçen sene koyunların fiyatı 230-250 leva, koçların ise 350-280 leva arasında değişiyordu. Bu yıl şimdiye kadar üç koyun sattım. Evde daha 20 koyunum var. Onları da satacağım, bakmakta zorlanıyorum. Her Kurban Bayramı’nda buraya gelip hayvanlarımı satışa çıkarıyorum. Genelde 10-15 hayvan satıyorum. Köye de gelip kurbanlık alanlar oluyor. Bu yıl köye daha gelen olmadı. Kendimiz de her bayramda kurbanlık hayvan kesiyoruz. Bulgarlaştırma süreci döneminde korkudan bayram gününde kurbanlık kesemiyorduk. Bayramdan 3-4 gün sonra gizli kesiyorduk. Müşteriler hayvan almaya karanlık basınca geliyorlardı. Şimdi kurbanlarımızı rahatça kesiyoruz. Kurban etinin büyük bir kısmını ihtiyaç sahiplerine dağıtıyoruz. Kısmetse Kurban Bayramı’nı hanımla, üç oğlum, gelinlerim ve beş torunumla birlikte kutlayacağız. Ben kendim engelliyim, hayvancılık işlerinde oğullarım bana çok yardımda bulunuyorlar. Bütün Müslüman kardeşlerime hayırlı bayramlar dilerim. Allah tekrar bayrama kavuşmayı nasip etsin!”
Kırcaali Monek Yug Firması’nda çalışan Kırcaali’den 63 yaşındaki Beysim Hasan, “Bu bayramda rahmetli ninem ve dedem için bir kabir kurbanı kesmek istiyorum. Onun için pazardayım. Ama besici ile fiyat konusunda daha anlaşamadık. Bayramda oğlumla birlikte kurbanlık bir düve keseceğiz. Düveyi bir hafta önce hayvan pazarından 850 levaya aldık. 18 yaşında evlendiğimden beri her Kurban Bayramı’nda alacağımız hayvan konusunda hanımla birlikte karar verip, mutlaka kurbanlık kesiyoruz. Bayramı oğlum ve iki kızımın aileleriyle birlikte kutlayacağız” dedi.
Kırcaali’nin Zelenikovo (Hıdırköy) köyünden 66 yaşındaki Neziye Şerif, “Maalesef, emekli maaşım 227 leva olduğu için kurbanlık kesmeye imkânım yok. Astım hastasıyım, yüksek tansiyonum var, böbreklerim, ciğerlerim ağrıyor. Sürekli ilaç kullanıyorum, çoğu zaman hastanede yatıyorum. O yüzden param yetmiyor. Eşim rahmetli olalı 18 yıldır kurbanlık kesemiyorum. Eşimle hayvancılıkla uğraşıyorduk ve 19 yaşında evlendiğimden beri her bayramda kurbanlık kesiyorduk. Eşim rahmetli olalı hiç kimseden yardım görmedim. Bayramlarda da kurban eti veren olmuyor” dedi.
İnşaat ustası olan Kırcaali’nin Ayrovo (Rammişköy) köyünden 50 yaşındaki Fikri Hasan, “Ben evlendiğimden beri her sene eşimle kurbanlık kesiyoruz. Bu Kurban Bayramı’nda da yedi kişi ortak 1200-1300 levaya yaklaşık 200 kiloluk bir büyük baş hayvan keseceğiz. Bizim adaletimize göre kurbanlık hayvandan komşuya, yoksula, akrabaya yedi kurbanlık eti payı veriliyor. Bizim köyde insanların çoğu kurbanlık kesiyorlar” diye ifade etti.
İsmini vermek istemeyen bir vatandaş kurbanlık hayvan fiyatlarıyla ilgili şöyle bilgi verdi: “Bu sene bölgede yetiştirilen bir kilo canlı kuzu eti 6 levaya satılıyor. 50-60 kiloluk kuzular kilosu 5 levaya, 40 kiloluk kuzular ise kilosu 6 levaya satılıyor. Koyunların fiyatları 150-230 leva arasında değişiyor. Bir kilo dana eti 8 levaya satılıyor. Çernooçene’nin Paniçkovo (Çanakçı) ve Kırcaali’nin Bolyartsi köylerinde bir kilo canlı kuzu eti 6 levaya satılıyor. Kostino (Kemikler) köyünden biri bugün pazara fiyatı 120-150 leva arasında değişen üç kurbanlık hayvan getirdi. Hayvanlardan sadece birini satabildi, diğerlerini evine geri götürdü. Yarın Kirkovo’nun (Kızılağaç) Benkovski (Killi) köyünde büyük hayvan pazarı olacak”.
24 Eylül 2016
Karadağ ile Sınır Anlaşması ve Sırp Belediyeler Birliği şimdiki versiyonuyla hiçbir hükümetin hiçbir zaman düzeltemeyeceği iki hatayı teşkil etmektedir.
Bu sebepten Devamını Oku...
Benim Kuşağımın, tek eğlence sanat mekan’ı yazlık sinemalardı. Daha çok 23 Nisan haftasında açılırdı. Bizler de 23 Nisan çocuk bayramının coşkusunun yanı sıra yazlık Devamını Oku...
Nihal Özocak
Edirneli olduğum halde, Kırkpınar yağlı güreşlerini hep izlemek istediğim halde bir türlü olmadı. Her yıl bir engel çıktı. Yağlı güreş sporuna meraklı olduğum Devamını Oku...
Girit'in Hanya kentinden İzmir'e ilk mübadil kafilesi 3 Aralık 1923 tarihinde gelmişti. Kafilenin "salimen" geldiği haberi ertesi gün Ahenk gazetesinde şöyle yer almıştı: "Kardeşlerimiz Devamını Oku...
118 yıl önce bugün.13 Mart 1899 Manastır Askeri İdadisinden 1283 Apolet numaralı 1315 Duhullülere Mahsus Künye Defteri" ne kayıtlı "Selanik'te Koca Kasım Paşa Mahalleli Gümrük Devamını Oku...
Yeni bir arzuyla www.baytekinbalkan.com sitemin yayın hayatına başlamış bulunmaktayım.
Amacım balkan ülkelerinin haberleri, Edirne yerel haberlerini, bölgemizin spor haberlerini, bazı Devamını Oku...
17 Ekim 2016
Yakova Belediye Başkanı Mimoza Kusari-Lila, bu belediye başkanı bir görev dönemi için tekrar adaylığını göstereceğini teyit etmedi.
Kusari-Lila, bağımsız Devamını Oku...
17 Ekim 2016
İktidardaki GERB partisinin yabancı bir ülkede en fazla 35 seçim sandığı açılmasına yönelik hükmün iptal edilmesine ilişkin Seçim Yasasında değişiklik tasarısı Devamını Oku...
İçişleri Bakanı Skender Hyseni, Priştine’de düzenlenen NATO seminerinde dini aşırıcılıktan konuştu.
Genel olarak terörizm ve aşırıcılık belirtilerin gelişmesinden konuşan Devamını Oku...