Kosovo'da 23 Bin Öğretmen Teste Tabi Tutulmayı Reddediyor
Bağımsız Eğitim Bilim ve Kültür Sendikası, 23 binin üzerinde öğretmenin bilgi ve becerilerinin değerlendirileceği teste tabi tutulma formunu doldurmayı reddettiğiniDevamını Oku...
21 Eylül 2016
Yunanistan'da, yaklaşık 3 aylık yaz tatilinin ardından ilk ve ortaokullarda toplam bir milyon 100 bin öğrenci ders başı yaparken, Batı Trakya'da yeni öğretim yılı buruk başladı.
İskeçe ve Gümülcine'de iki lisede bu yıl Yunanistan Eğitim Bakanlığının kararıyla Türkçe ders saatlerinin azaltılmasının yanı sıra 2010'da başlatılan uygulama çerçevesinde öğrenci sayısının yetersiz olması gerekçesiyle 9 azınlık okulunun daha kapatılması Türklerin tepkisine neden oldu.
Çeşitli kurum ve kuruluşlar yayımladıkları bildirilerde hükümetin, azınlıklara yönelik eğitim konusundaki kararlarında Türk azınlığın görüşünü dikkate almadığını belirterek, azınlık okullarının kapatılmasına ve 240 İmam Yasası'na karşı itirazlarını dile getirdi.
- "Okulların kapatılması yanlış ve anlamsız"
Rodop-Meriç illeri SÖPA mezunu Öğretmenler Derneği Başkanı Salih Ahmet, AA muhabirine yaptığı açıklamada, azınlık okullarının kapatılması veya birleştirilmesi konusunda ailelere ve velilere danışılmadığını belirterek, okulların bu şekilde kapatılmasının yanlış ve anlamsız olduğunu söyledi.
Azınlıktaki vatandaşların ve eğitim camiasının, yeni eğitim-öğretim yılına mutlu başlamadığını ifade eden Ahmet, "Yeni öğretim yılına dokuz okulumuzu daha kaybetmiş olarak giriyoruz. Devlet okulları için uygulanan ve öğrenci sayısı dokuzu tutmayan okulların kapatılmasını öngören yasanın, farklı statüye sahip azınlık okulları için de uygulanmasıyla okullarımızın kapatılması hepimizi derinden üzmüştür." ifadesini kullandı.
Ahmet, okulların kapatılmasının, azınlıkların eğitim sorunlarına çare olmadığını, aksine yeni sıkıntılar yarattığını belirterek, "Bizi biz yapan ve ayakta tutan en önemli unsurları, yani dilimizin ve dinimizin öğretildiği azınlık okullarını korumak toplum olarak hepimizin görevidir. Tabii ki arzumuz ve hedefimiz çocuklarımızın daha iyi ve daha kaliteli eğitim alabilmelerini sağlayacak ortamların oluşturulmasıdır. Ancak eğitim açısından bakıldığında, şimdiye kadar kapatılan ve birleştirilen okullar, azınlığın eğitim sorunlarına çare olmamış, eğitimin kalitesini artırmamıştır. Ekonomik ve diğer sebeplerle okulların kapatılması yanlış ve anlamsızdır. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesi toplumun huzuru açısından yararlı olacaktır." diye konuştu.
Türk azınlığın eğitim alanında karşılaştığı başka sıkıntıların da bulunduğuna, bunların bir rapor halinde Yunanistan Eğitim Bakanlığına iletildiğine dikkati çeken Ahmet, azınlık okullarında okutulan Yunanca ve Türkçe ders kitaplarının çağdaş eğitim ihtiyacını karşılamadığını, öğrencilerin Yunancayı öğrenmelerine yeterince yardımcı olmadığını kaydetti. Ahmet, azınlık okullarındaki ders kitaplarının bir an önce yenileriyle değiştirilmesi çağrısında da bulundu.
- Öğrenciler yoğunluk nedeniyle bahçeye çıkamıyor
Batı Trakya'da iki azınlık orta öğretim kurumundan biri olan İskeçe'deki Muzaffer Salihoğlu Azınlık Lisesi Türk Dili Edebiyatı Öğretmeni Saadettin Şakir Hüseyin, Türk azınlığın, ortaokul ve lise seviyesinde okul binasına ve Türkçe öğretmenine ihtiyaç duyduğunu belirterek, İskeçe ve Gümülcine'deki iki lisede öğrencilerin çok zor şartlar altında eğitim gördüğünü söyledi.
Hüseyin, Muzaffer Salihoğlu Lisesi'ndeki öğrencilerin binanın bodrum katındaki sınıflarda sağlıksız bir ortamda ders işlediğini, teneffüslerde okul bahçesine sırayla çıkmak zorunda kaldıklarını aktararak, bunun kabul edilecek bir durum olmadığını dile getirdi.
Şakir Hüseyin, "Bina sorunumuz hat safhada. Bu nedenle bazı sınıflarda öğleden sonra akşam saatlerine kadar ders yapmak zorunda kalıyoruz. Ancak şehir dışından gelen birçok öğrenci ulaşım zorluğu, benzer nedenlerden bu derslere katılamıyor, devlet okullarına gitmek zorunda kalıyor. Bu nedenle de öğrenci sayımız azalıyor." dedi.
– Edirne T: 0(284) 236 31 37